All posts by ginestra

The final polish: last touches to 55 Wimpole Street

Yesterday we have been busy adding the last touches to the interiors of a dentists’ surgery at 55 Wimpole Street. Some times we are a bit control freaks when it comes to interiors!

We hung curtains and paintings, arranged furniture and even added flowers choosing colours that complement the colour scheme.

The clients asked us to help them hanging art and choosing accessories, so we will see the complete look in a few months and then we will be able to take final pictures of the project.

.

House and Garden website 2014

We have been lucky enough to be in the latest House and Garden website on urban gardens. This is a collection of beautiful garden ideas to inspire all.

Article 15 ideas for unique urban gardens –

http://www.houseandgarden.co.uk/outdoor-spaces/features/city-gardens/flowers-beds-and-umbrellas

house and gardens website June 2014

House in Kennington, South London

This property underwent a complete refurbishment including rear extension on two floors, new layout in the basement and  interior design.

Strong colours were introduced to add contrast and depth to the space and to work as background for the client’s art and furniture.

Highly textured materials were coupled to create strong memorable atmosphere. Colours and fabrics were brought together to create an interesting playful but fresh look to some of the bedrooms.

 

 

Space Planning & Colour Schemes

We often get asked to re-plan the existing layout of properties: the clients may be concerned of lack of storage or of areas that do not function well, lack of light, rooms that are too small or just simply a change of lifestyle or the needs of a growing family.

After taking a detailed survey of the house and listening to the client’s needs and desires we prepare a few options for the clients to choose from and advise the best way to furnish it, with existing or new pieces.

Choosing colours for the decoration is possibly the single area that our clients feel more nervous about.

We have a vast experience of colour schemes taking in to account factors like the aspect of the room, its size, the furniture and fittings and the client’s taste.

Studio 29 has created neutral schemes, schemes to suit a particular architectural style, combination inspired by pieces beloved by the clients and schemes with vibrant colours to set off art collections.

House in Holland Park

The clients had been searching for a new home for a while and had found this property located in a Conservation Area overlooking Holland Park.

The current layout of the house was not suitable for the new owners and they appointed us for the full service.

We re-designed the layout, moving the circulation space to the centre of to the floor plan, so that the main rooms could benefit from the views the extra natural light.

Following Planning Approval the house was completely stripped out. The construction works included new steel work for the central staircase, a new low energy LED lighting system, underfloor heating, insulation to the external walls and roof and new plumbing system with water softener and pressure booster.

A neutral interior scheme highlights the views as well as capitalising on the natural light. With the use of simple timber, glass and grey hues the property has been given a soft minimal look.

Outside the rear and front gardens have been re-planned in collaboration with a landscape designer and gardener to create a low maintenance garden.

House in St Peter’s Square , Hammersmith

The clients approached us after buying a Grade II listed Victorian dwelling, a house in St Peter’s Square, Hammersmith, which was in a state of disrepair and divided into flats. The clients wished to return the property to a single dwelling for their young family.

This was the first time the clients had carried out a refurbishment project and so was a new experience for them and they asked us to help with the process.

We re-designed the existing layout which allowed the bedrooms and living areas to be re-sized whilst sensitively respecting the policies set out for a Grade II listed house. The ground floor rooms therefore kept a regular shape which is beneficial for furnishing rooms.

The many original features – such as the traditional winding staircase, Victorian fireplaces and ceiling mouldings – were all repaired and restored.

To the lower ground floor level, a new rear extension was built to serve as a dining room, forming part of the open kitchen and sitting area. The built-in kitchen was made by the contractor and was livened up by introducing the yellow colour in the interior of the cabinets to give interest and highlight the fact that yellow had been used throughout the property. New glazed foldaway doors were installed to allow the space to open up to the garden in the warmer months and give a beautiful view over the garden throughout the rest of the year. Outside, the garden was designed with a central raised oval lawn to be enjoyed by the children and a stepped terraced area to be used for both seating and play.

The staircase to the lower ground floor was not only circulation but provided a much needed storage area with opening compartments to house household items, cleaning equipment and toys.

New lighting was installed to light the basement area to visually enhance the lower height of this floor and to highlight design features introduced into the layout.

On the upper floors the master suite bathroom was designed around a centrally placed modern double shower cubicle which contrasted against the original traditional fireplace and decorative window panelling.

A study was designed for the client to house books, literature and private desk area. The design was bespoke to the room and the client’s needs, all finished in a beautiful red colour which helped to show off the book collections.

The resulting property is a traditional interior keeping many of the original features with light modern touches.

For further projects please read:

House in Holland Park