All posts by Studio 29

Ginger Landscapes

Studio 29 have worked with Sylvie from Ginger Landscapes on many domestic projects. Sylvie has designed and realised different types of gardens, including simple low maintenance terraces, a sunken courtyard filled with exotic plants and planting schemes to match to the colours of our interiors. Sylvie has always exceeded Studio 29’s and our client’s expectations, with her beautiful schemes, her technical knowledge and reliable after care.

www.gingerlandscape.com/

How to Dress a Bay Window

An article by Houzz with tips on how to dress a bay window. Decoration tips are provided by a number of architects including Studio 29. We contributed a photo of our completed refurbishment in Holland Park, West London – the dining room bay was not only used to house the circular table to maximise space but was bounded with a perimeter of voile curtains. The curtains can be closed off to create a private area from that of main living spaces and front the outdoor areas. The sheerness of the curtains allows softened natural light to enter the space  giving a background glow during the day and a shield from the darkness of the evening.

The curtains were hung using a curtain rail which has a flat profile so the fixings are concealed in the ceiling above the dining area. The ceiling was purposely raised so only the curtain drop could be seen and give definition between the various living areas in the lower ground floor.

dress a bay window

Please click on the link below for the full article:

https://www.houzz.co.uk/ideabooks/31389950/list/decorating-how-to-dress-a-bay-window

These curtains were bespokenly made by Pat Giddens curtains http://patgiddens.com/

Art of designing a small room

A house and garden article about ideas on designing a small room – the many tricks we use to help make spaces feel generous.

Studio 29 Architects are often faced with having to redesign properties that have inconvenient layouts,  lack natural lighting , have no storage and no space to carry out everyday household activities. We always aim to maximise every last inch of space in order to fit a comfortable home in which our client can live happily, the article below is a nice collection of ideas to help maximise the potential of your home.

Apart from reorganising the layout to gain the much wanted space we are also specialists in using a number of finishes to trick the eye and give the illusion that the space is bigger than it is.

http://www.houseandgarden.co.uk/interiors/furnishings/small-room-ideas-design

Geometrical flooring by Listone Giordano

Slide by Listone Giordano is a timber flooring product we discovered recently and which we just can’t wait to use. This is geometrical flooring which creates a beautiful effect for interiors.

With its shaped pieces in high quality engineered timber Slide adds a twist to the conventional parquet floor.

A limited number of shapes can be combined to form a plethora of patterns, from fans to rosettes to diagonal lines.

It is a range perfect for odd shaped layouts which are becoming more common in London or as an alternative to the usual herringbone and chevron patterns.

It will add an impressive and distinctive feel to any room.

Slide is available at Tutto Parquet in West Hampstead.

 

On site: a garden extension in Queen’s Park, NW6

A little project we are doing in Queens’ Park  is coming out very well.

It all started with the basic brief to extend the sometimes cramped existing dining area to fit an increasing number of guests.

With a simple design to fit the style of the house the extension brings the lush garden directly into focus and guests are treated to dine surrounded by the great outdoors.

Apartment in Sloane Square

This apartment refurbishment in Sloane Square underwent a complete redesign in terms of its layout and interior.

Natural polished plaster was applied to the walls to create a soft luxurious feel against the detailed highly decorative ceilings. The large vertical windows were dressed in sheer and warm layers of soft fabric to enhance the incoming natural light and creating focal points within the rooms.

Furniture pieces and light fittings were selected to give both comfort and a modern twist to complement the traditional backdrop. Geometric furniture was introduced in dark colours to give a graphic twist and to contrast against the soft background creating interest and definition to all the rooms.

The dining area and table was crowned with a bespoke Bocci handmade blown glass collection of pendants. The colours of the glass pendants were mixed from gold, blue and magenta to highlight the colours in the client’s belongings and from some of the finishes used in this space.The pendant was hung at a half height to show off the generous height of the room and light the table below.

The kitchen was a simple white glossy finish with high level storage. The kitchen was adorned with a purple flecked marble worktop to add warmth to the area. The kitchen splashback was a sliding opaque glass screen which concealed spices and condiments whilst keeping them from being splashed next to the hob. A bespoke purple floating shelf was added to highlight the marble and house the client’s personal items.

The bedrooms, dressing areas and bathrooms were finished in warm neutral colours to give a calm and relaxed atmosphere. The master bathroom with a free standing bath tub was designed with a large mirrored back vanity area, good lighting and plenty of storage. The shower area was placed next to the bath tub and bounded in a clear glass box.

The dressing rooms were fitted out in large solid veneered cabinets with a dedicated shoe storage ‘the shoe shrine’ with smoked glass doors and shelving to exhibit the client’s collection of shoes.

The completed apartment refurbishment in Sloane Square was an elegant, warm but homely finish. The layout was devised to regain the formal hallway, sitting area with separate television quarters, new master suite and guest quarters. The clients liked to retire away from the hustle and bustle of the city but also socialise with friends and this apartment succeeds at both.

Town House in Holland Park

This house in Holland Park required complete refurbishment, which was carried out from the early planning stages to full interior design services.

The property was an existing five floor Victorian townhouse. The clients had recently relocated back to London and were looking to fully refurbish the dwelling to create a family home. The brief was to utilise every space in the house and the client was incredibly interested in colour, textiles and fashion so it was an opportunity to fuse these elements into the design.

The layout was designed for a medium sized family, with large living, dining and kitchen area to accommodate modern day life and more traditional style rooms to the main formal floors. Materials such as Marmorino plaster were used to give texture and depth to the walls of the main rooms, the fireplace and mouldings were purposefully decadent to add interest to the spaces and give a nod to the Victorian tradition. Walnut parquet floor was used throughout the property but was given a modern take using an oversized pattern and bordering.

Interior furnishings and details were all part of a purposeful contemporary look. The traditional staircase was repainted in dark grey paint and livened up with a bright yellow wool runner, a new coat cupboard and mirrored wall was commissioned by furniture designer Paul Kelley to hide away coats and accessories. In the main study area a large B&B Italia bookcase was chosen to house the extensive range of the client’s art books, the shelving system was a very modern design in bright yellow and bronze but fitted in perfectly due to the fine profile of the system so it created a strong, but not overpowering statement. The ceramicist, Natasha Daintry, was commissioned to produce two art pieces, a collection of small glazed cylindrical pots to the lower ground floor and a larger more striking set of larger vessels to the ground floor, all reflecting the colours picked for the palette of the house.

At the lower ground floor level the client was convinced to remove an existing glass 80’s conservatory from the rear garden to reclaim space for a new sheltered garden. Inspired by the client’s childhood spent in Kenya and South Africa, we designed a bold planting scheme (with the help of Sylvie Gabbey from Ginger Landscapes) and sculptural landscape, for which we recently just won a Gardenista award!

To the lower level there is an open kitchen, sitting area and dining room. The spaces are divided discretely by a floating unit of kitchen cabinetry which cantilevers from the wall and a circular fabric screen which can close off the circular dining space. The wall treatments were also bespoke in the dining area with a commissioned hand-painted finish to the circular walls to visually separate the area.

At first floor the master suite was designed to create a practical space with plenty of storage and beautiful lighting to highlight the client’s sculptures and fabric collection.

The traditional character of the house in Holland Park was retained but layered with colour, furniture, modern pieces, lighting and the client’s artwork and sculptures to create a truly refreshing modern feel to a Victorian dwelling.

James Tarry – photography

Paul Kelley – Designed hallway coat cupboard and mirrored wall

Pat Giddens – curtains and upholstery

Sylvie Gabbey of Ginger Landscapes – planting scheme for the gardens

Natasha Daintry – for the ceramic artpieces

Contractor – 800 Group

Published in a feature and front cover of House and Gardens magazine June 2014 

You’re making me blush: a flat near Sloane Square

Adding colour to a property can be difficult, but in our latest project in Chelsea, just a few steps from Sloane square, the colour scheme is subtle and vibrant at the same time.

The walls are treated with polished plaster which adds a radiant warm glow throughout. The interior design pieces were carefully selected from rose tinged fabric of the curtains to the slim crisp black details of the accompanying tables and lights.

Comfort and aesthetics play together to create an interior that could transport one to an elegant Parisian salon.

Highly detailed ceilings juxtaposed against angular timber parquet floors create a classic backdrop.  The polished walls reflect natural light and colour around the room – see link http://www.studio29architects.co.uk/2015/apartment-in-sloane-square/

blush 1

Salone Del Mobile 2015

A weekend of inspiration is what we need to reboot ourselves. Milan holds an annual Salone Del Mobile event where furniture and lighting manufacturers can show off their newest pieces.

Colour trends this year were spicy like rusty orange, mustard yellow with greys, copper and matt golds. A noticable tribal influence was interlaced into the brands with woven fabrics and metals giving a complex but interesting finish. Colour was abundant and certain manufacturers layered lots of colours and textures creating an interesting and warm look – Bocci is a favourite , see our link to our latest completed project with Bocci pendant lights.

Here are some of the selection of items we loved, click over images for details.