House in St Peter’s Square , Hammersmith

The clients approached us after buying a Grade II listed Victorian dwelling, a house in St Peter’s Square, Hammersmith, which was in a state of disrepair and divided into flats. The clients wished to return the property to a single dwelling for their young family.

This was the first time the clients had carried out a refurbishment project and so was a new experience for them and they asked us to help with the process.

We re-designed the existing layout which allowed the bedrooms and living areas to be re-sized whilst sensitively respecting the policies set out for a Grade II listed house. The ground floor rooms therefore kept a regular shape which is beneficial for furnishing rooms.

The many original features – such as the traditional winding staircase, Victorian fireplaces and ceiling mouldings – were all repaired and restored.

To the lower ground floor level, a new rear extension was built to serve as a dining room, forming part of the open kitchen and sitting area. The built-in kitchen was made by the contractor and was livened up by introducing the yellow colour in the interior of the cabinets to give interest and highlight the fact that yellow had been used throughout the property. New glazed foldaway doors were installed to allow the space to open up to the garden in the warmer months and give a beautiful view over the garden throughout the rest of the year. Outside, the garden was designed with a central raised oval lawn to be enjoyed by the children and a stepped terraced area to be used for both seating and play.

The staircase to the lower ground floor was not only circulation but provided a much needed storage area with opening compartments to house household items, cleaning equipment and toys.

New lighting was installed to light the basement area to visually enhance the lower height of this floor and to highlight design features introduced into the layout.

On the upper floors the master suite bathroom was designed around a centrally placed modern double shower cubicle which contrasted against the original traditional fireplace and decorative window panelling.

A study was designed for the client to house books, literature and private desk area. The design was bespoke to the room and the client’s needs, all finished in a beautiful red colour which helped to show off the book collections.

The resulting property is a traditional interior keeping many of the original features with light modern touches.

For further projects please read:

House in Holland Park

One thought on “House in St Peter’s Square , Hammersmith”

Comments are closed.