Tag Archives: Basement in brook green

Final touches: a basement re-design in Brook Green


So many times we live in spaces that do not suit us and we do not know how to start the change.

Our clients had been living in this house for a few years and never manage to like their basement. The kitchen was large but plain, the garden view was interrupted by the frames of the concertina doors, the dining table seemed to float in the space without anchoring and a seldom used full size ping-pong table filled one third of the plan.

After our first meeting we assessed the clients’ priorities: they love entertaining and always start their gatherings with drinks to then have full seated dinner.

We started the design with the kitchen. An oversized island doubles as bar for the guests to have drinks while the host finishes cooking. The kitchen wow factor is provided by a copper worktop, lit by a couple of Tom Dixon’s glass pendants (for atmosphere) and a technical spotlight (for the cook).

After drinks the guests move to the dinner table. This area is very cosy, with lowered ceilings (to hide a couple of ugly down-stands) walls modern panelling hiding storage and the staircase and a chandelier formed by translucent porcelain disks provides warm indirect light to the table top.

After dinner the conversation continues on the coral sofa by Habitat in front of the fireplace which has a cantilevered concrete hearth doubling as extra seat and shelf.

Fineline sliding doors frame the garden and are opened in the summer to connect the inside and the patio, both tiled in Jumble tiles by Domus.

Now the basement is our clients’ and their friends favourite floor of the house.