Tag Archives: bespoke joinery

Completed apartment refurbishment in Little Venice

We have just completed the refurbishment of a flat in Maida Vale and we are very happy with the result!

The flat is a beautiful maisonette in the heart of Little Venice with views on a glorious communal garden and it is going to be used by our clients who live in the country as their pied-a-terre in London.

We have completely re-designed the space and we have added an en-suite bedroom under the front pavement at basement level.

For a full description of the project, see:  www.studio29architects.co.uk/apartment-in-little-venice/

Thanks to all involved in the works of this refurbishment:

For the construction phase: Dunedin Construction (main contractor), Tony Guerguis at Davis Brown for the party wall matters and Structure Haus (structural engineer).

For the finishes and fittings : Fabiela at Tuttoparquet for the dark oak board flooring in the basement and Andy Bendell at AJB flooring for the parquet on the ground floor. Molteni & Dada for the kitchen.

For the interior design: Roast Designs for the glass chandeliers. Neville Stephens for the fireplace creation. Gavin Codd of ECSAV for the lighting solutions.  Pat Giddens for the window dressing.

Yvonna at Flow gallery and Bryan Reeves at Tribal gatherings for the ornamental pieces and art. Thanks to James Tarry and Edward Fury for the photographs and lighting respectively.

Views of the  main living space showing the central kitchen and the sitting and dining area by the tall sash windows.

Note the Lumix marble illuminated splashback, the mid-century originals table,  dining and armchairs and the bespoke glass chandelier.

 

Dental surgery in Wimpole Street, Marylebone

Dental surgery in Wimpole Street

​The clients –  a couple of young dentists –  had just leased the 200 sqm basement  at 55 Wimpole Street from the Howard de Walden Estate and employed us to design a modern twin surgery for their thriving dental practice.

The brief was for a relaxing and elegant environment, with a nod to the Georgian style of the house in which the surgery is housed. The clients were initially not taken by the new basement space and missed the elegance of their previous practice in Cavendish Square.

We had to include two dental rooms, two hygienist rooms, reception, waiting areas, technical rooms and storage, toilets and changing rooms and kitchen for the staff. The design of the layout was constrained by the strict rules of the Grade 2 Listed Georgian building in which the surgery sits.

To make good use of the space the existing under pavement vaults were used to house equipment, increase storage capacity and even for the staff shower room.

In terms of interior design the biggest challenge were the low ceilings and the lack of natural light.

We solved this issue with a very careful lighting design and used gold rimmed minimal down-lighters to flood the reception with warm light, up-lighters in the surgeries for a calm working environment and classic table lamps for the waiting rooms in a traditional drawing room style.

Materials and finishes also work to maximise light and reflectance: the panelling and joinery are sprayed in a satin finish, the staircase lobby is formed from glass and the fabrics used in the furniture and curtains have a  textured and subtle sheen.

Completed projects: Wimpole Street dental surgery

 

 

On site: Apartment re-design in Little Venice, W9

We have almost completed a full apartment re-design and refurbishment in Little Venice, Maida Vale.

The project includes extending the basement for extra accommodation and full interior design.

Here a snapshot of the works: from complex structural works to form the basement rooms to putting together the best colour scheme for the bespoken blown glass baubles chandeliers.

The interior design is a modern take on the ’50s look which the client loves, whilst keeping the classic background of the Victorian building and maximising the views to the tree lined avenue at the front and the mature gardens at the back.

Looking forward to the photo-shoot when everything is finished!

Cockleshells and silver bells: how to design a bathroom

Where to start when designing a bathroom?

Simple, by using natural materials found on the beach.

A pink tinged cockle shell inspired this look with a calm pick foreground against the light blue watery mosaic tiles interspersed with silver highlights.

Mimicking the reflections of the sea, this finish is used on the walk-in shower, bespoke deep tiled bath tub and in the many cubby-holes carved in the walls.

In contrast, darker wood tones are used for the vanity units to create an elegant, natural finish.

see also on site photographs: http://www.studio29architects.co.uk/on-site-house-in-west-london/

On site: a partial refurbishment in West London

Not every project is a full refurbishment.

Some time we are asked to intervene only on one or few areas of a property.

In this case the clients felt the need to review their basement and to build an extension at first floor level to house their master bathroom, so that the current one could be converted in a dressing room.

We are now half way through the building works and we start seeing the improvements of the new design.

The basement walls have been remodelled opening up the chimney breasts to contain the kitchen and adding a fireplace towards the garden end and, at first floor, the bathroom extension is completed and new big openings let natural light in to the central dressing room.

Also the details are coming together: white plaster on the walls that reflects light and provide a neutral warm background, raw concrete for the fireplace cantilevered hearth, walnut wood in the bathrooms to add some natural touch and the big bespoken bath clad in white and silver mosaic to provide a mini home-spa.

House in Holland Park

This house in Holland Park required complete refurbishment, which was carried out from the early planning stages to full interior design services.

The property was an existing five floor Victorian townhouse. The clients had recently relocated back to London and were looking to fully refurbish the dwelling to create a family home. The brief was to utilise every space in the house and the client was incredibly interested in colour, textiles and fashion so it was an opportunity to fuse these elements into the design.

The layout was designed for a medium sized family, with large living, dining and kitchen area to accommodate modern day life and more traditional style rooms to the main formal floors. Materials such as Marmorino plaster were used to give texture and depth to the walls of the main rooms, the fireplace and mouldings were purposefully decadent to add interest to the spaces and give a nod to the Victorian tradition. Walnut parquet floor was used throughout the property but was given a modern take using an oversized pattern and bordering.

Interior furnishings and details were all part of a purposeful contemporary look. The traditional staircase was repainted in dark grey paint and livened up with a bright yellow wool runner, a new coat cupboard and mirrored wall was commissioned by furniture designer Paul Kelley to hide away coats and accessories. In the main study area a large B&B Italia bookcase was chosen to house the extensive range of the client’s art books, the shelving system was a very modern design in bright yellow and bronze but fitted in perfectly due to the fine profile of the system so it created a strong, but not overpowering statement. The ceramicist, Natasha Daintry, was commissioned to produce two art pieces, a collection of small glazed cylindrical pots to the lower ground floor and a larger more striking set of larger vessels to the ground floor, all reflecting the colours picked for the palette of the house.

At the lower ground floor level the client was convinced to remove an existing glass 80’s conservatory from the rear garden to reclaim space for a new sheltered garden. Inspired by the client’s childhood spent in Kenya and South Africa, we designed a bold planting scheme (with the help of Sylvie Gabbey from Ginger Landscapes) and sculptural landscape, for which we recently just won a Gardenista award!

To the lower level there is an open kitchen, sitting area and dining room. The spaces are divided discretely by a floating unit of kitchen cabinetry which cantilevers from the wall and a circular fabric screen which can close off the circular dining space. The wall treatments were also bespoke in the dining area with a commissioned hand-painted finish to the circular walls to visually separate the area.

At first floor the master suite was designed to create a practical space with plenty of storage and beautiful lighting to highlight the client’s sculptures and fabric collection.

The traditional character of the house in Holland Park was retained but layered with colour, furniture, modern pieces, lighting and the client’s artwork and sculptures to create a truly refreshing modern feel to a Victorian dwelling.

James Tarry – photography

Paul Kelley – Designed hallway coat cupboard and mirrored wall

Pat Giddens – curtains and upholstery

Sylvie Gabbey of Ginger Landscapes – planting scheme for the gardens

Natasha Daintry – for the ceramic artpieces

Contractor – 800 Group

Published in a feature and front cover of House and Gardens magazine June 2014 

House in St Peter’s Square , Hammersmith

The clients approached us after buying a Grade II listed Victorian dwelling, a house in St Peter’s Square, Hammersmith, which was in a state of disrepair and divided into flats. The clients wished to return the property to a single dwelling for their young family.

This was the first time the clients had carried out a refurbishment project and so was a new experience for them and they asked us to help with the process.

We re-designed the existing layout which allowed the bedrooms and living areas to be re-sized whilst sensitively respecting the policies set out for a Grade II listed house. The ground floor rooms therefore kept a regular shape which is beneficial for furnishing rooms.

The many original features – such as the traditional winding staircase, Victorian fireplaces and ceiling mouldings – were all repaired and restored.

To the lower ground floor level, a new rear extension was built to serve as a dining room, forming part of the open kitchen and sitting area. The built-in kitchen was made by the contractor and was livened up by introducing the yellow colour in the interior of the cabinets to give interest and highlight the fact that yellow had been used throughout the property. New glazed foldaway doors were installed to allow the space to open up to the garden in the warmer months and give a beautiful view over the garden throughout the rest of the year. Outside, the garden was designed with a central raised oval lawn to be enjoyed by the children and a stepped terraced area to be used for both seating and play.

The staircase to the lower ground floor was not only circulation but provided a much needed storage area with opening compartments to house household items, cleaning equipment and toys.

New lighting was installed to light the basement area to visually enhance the lower height of this floor and to highlight design features introduced into the layout.

On the upper floors the master suite bathroom was designed around a centrally placed modern double shower cubicle which contrasted against the original traditional fireplace and decorative window panelling.

A study was designed for the client to house books, literature and private desk area. The design was bespoke to the room and the client’s needs, all finished in a beautiful red colour which helped to show off the book collections.

The resulting property is a traditional interior keeping many of the original features with light modern touches.

For further projects please read:

House in Holland Park

Jack Trench Kitchens

We have worked on a number of projects with Jack Trench. Jack’s creativeness, attention to detail and interest in materials are second to none and he is always willing to try something new giving our clients a unique and high quality look bespoke to our designs.

http://www.jacktrench.co.uk/

Belgravia apartment refurbishment – aromatic storage

The fitting out of the cedar joinery is continuing as part of the apartment refurbishment. The cedar fills the apartment with not only a beautiful aroma, but has a beautiful appearance. Now that the bespoke cabinetry is coming together there is a place for everything from shoes to Christmas decorations. We chose a cedar lining with an elegant pale grey spray finish to the doors to match the new internal doors – to give a consistency. The design is to maximise storage space with a specially made shoe cabinet with dyed grey timber lining, glass display shelves and spot lighting. We used Cardel Grant joiners who always provide expertise on the design and manufacture of each individual item. All the new furniture has now arrived, with geometric reflective floor lamps to grey reclining arm chairs with flat brass feet and the feeling of the place is starting to come together – we look forward to seeing the finished result.