Tag Archives: Domus tiles

Completed apartment refurbishment in Little Venice

We have just completed the refurbishment of a flat in Maida Vale and we are very happy with the result!

The flat is a beautiful maisonette in the heart of Little Venice with views on a glorious communal garden and it is going to be used by our clients who live in the country as their pied-a-terre in London.

We have completely re-designed the space and we have added an en-suite bedroom under the front pavement at basement level.

For a full description of the project, see:  www.studio29architects.co.uk/apartment-in-little-venice/

Thanks to all involved in the works of this refurbishment:

For the construction phase: Dunedin Construction (main contractor), Tony Guerguis at Davis Brown for the party wall matters and Structure Haus (structural engineer).

For the finishes and fittings : Fabiela at Tuttoparquet for the dark oak board flooring in the basement and Andy Bendell at AJB flooring for the parquet on the ground floor. Molteni & Dada for the kitchen.

For the interior design: Roast Designs for the glass chandeliers. Neville Stephens for the fireplace creation. Gavin Codd of ECSAV for the lighting solutions.  Pat Giddens for the window dressing.

Yvonna at Flow gallery and Bryan Reeves at Tribal gatherings for the ornamental pieces and art. Thanks to James Tarry and Edward Fury for the photographs and lighting respectively.

Views of the  main living space showing the central kitchen and the sitting and dining area by the tall sash windows.

Note the Lumix marble illuminated splashback, the mid-century originals table,  dining and armchairs and the bespoke glass chandelier.

 

Basement extension and refurbishment of an apartment in Little Venice, Maida Vale W9

Studio 29 Architects refurbished apartment Little Venice.

Basement extension and refurbishment of an apartment in Little Venice, Maida Vale W9

Studio 29 Architect’s refurbished apartment Little Venice.

The clients bought a maisonette apartment on two levels in one of the best streets of Little Venice in Maida Vale and asked us to re-design and refurbish it to be used as their family’s pied-à-terre in London.

The flat had very well-proportioned rooms, tall ceilings on the ground floor and great views on to a mature private garden with access to the large communal garden to the rear of the house.

Extra space was needed for a bedroom suite for the clients’ teenage daughters, so we added a basement extension to the front, overcoming strict planning rules and technical challenges.

The Victorian fabric of the apartment was restored, including plaster mouldings and original sash windows with built-in shutters. These form a rich background to the clients’ mid-century furniture.

A rich dark oak parquet floor in a basket weave pattern provides a visual background to the white walls and golden 50s veneers.

To highlight the height of the living rooms we designed two chandeliers in mouth blown glass baubles, as a modern twist on the traditional chandelier. The combinations of amber, cyan and pale lemon-yellow nods to the colour schemes of the 50s and 60’s.

The new bespoke kitchen was designed to visually disappear against the walls, so that the decorative bay windows and outlook take centre stage. In the white scheme, one extravagant detail is the splash-back in translucent Lumix marble, which is back-lit to show the beautiful pattern of the stone.

The original timber staircase was painted charcoal grey to create a connection between the dark timber finish of both floors. Three en-suite bathrooms are decorated in a minimal style with embossed tiles in plain colours to reflect the clients’ love for Japanese design and the culture of Onsen, the traditional Japanese spa.

Cockleshells and silver bells: how to design a bathroom

Where to start when designing a bathroom?

Simple, by using natural materials found on the beach.

A pink tinged cockle shell inspired this look with a calm pick foreground against the light blue watery mosaic tiles interspersed with silver highlights.

Mimicking the reflections of the sea, this finish is used on the walk-in shower, bespoke deep tiled bath tub and in the many cubby-holes carved in the walls.

In contrast, darker wood tones are used for the vanity units to create an elegant, natural finish.

see also on site photographs: http://www.studio29architects.co.uk/on-site-house-in-west-london/

Apartment in Maida Vale

Studio 29 has completely re-designed, refurbished and extended this maisonette apartment in Maida Vale, W9 to suit the needs of a young couple with one child.

In the basement an open plan living area contains dining area, kitchen, enclosed cloakroom, storage units and utility area and a sitting room facing the garden.

The rear garden has been partially excavated to provide a terrace for eating outside and again to allow more light to the interior. Internal lighting was chosen carefully and used to visually enhance the space so it feels taller and wider.

On the upper floor three bedrooms and a family bathroom are  laid out to maximise the existing space.  New glazed doors and a Juliet balcony fitted to new opening opened up the rear elevation and sliding glass panels at basement level have been installed to increase the light entering the open space.

The result is a spacious, airy, light flat that functions well as a family home.

On site: a partial refurbishment in West London

Not every project is a full refurbishment.

Some time we are asked to intervene only on one or few areas of a property.

In this case the clients felt the need to review their basement and to build an extension at first floor level to house their master bathroom, so that the current one could be converted in a dressing room.

We are now half way through the building works and we start seeing the improvements of the new design.

The basement walls have been remodelled opening up the chimney breasts to contain the kitchen and adding a fireplace towards the garden end and, at first floor, the bathroom extension is completed and new big openings let natural light in to the central dressing room.

Also the details are coming together: white plaster on the walls that reflects light and provide a neutral warm background, raw concrete for the fireplace cantilevered hearth, walnut wood in the bathrooms to add some natural touch and the big bespoken bath clad in white and silver mosaic to provide a mini home-spa.

Architect@work: our favourite trade show in London

What was planned as a short visit  the Architect@work show in Olympia turned out to be a full afternoon, such was the after number of interesting new companies and products to try in future projects among the exhibitors.

Here are some of the highlights…..

– Flush sliding and hinged doors and skirtings by Eclisse
– Minimalpivot hinges by Frits Jurgens, that have the mechanism concealed within the door panel
Mapei concrete style poured floor, good simple look at reasonable cost
– Small but super colourful tiles by New Terracotta courtesy of Domus Tiles
– Neat showers and accessories by Keuco
– Dornbracht’s shower experience with mood changing lighting, water settings and fragrances!
– Interesting concrete surfaces with graphics at www.graphicconcrete.com , they can transfer any artwork to concrete
Flexible rain screens in shingle
3D brise soleil in metal
– Hunter Douglas coloured metal shutters in any colour and pattern

Tex Tile Mix

Domus recently showed us a new range of tiles by Mutina and the Tex tile was a firm favourite, beautifully shaped and with a variety of textured surfaces that mimic fabric. The diamond shape also means one can create a zigzag skirting which will look very pretty in any bathroom.

‘This complex and multi-coloured collection was inspired by textures from the world of textiles. The shape of a tile is a simplified enlargement of the basic knit. The rhombus shapes can be arranged in three main patterns, each of which has a different impact.’

Now we can’t wait to use it!