Tag Archives: Flow gallery

Basement extension and refurbishment of an apartment in Little Venice, Maida Vale W9

Studio 29 Architects refurbished apartment Little Venice.

The clients bought the maisonette apartment on two levels in one of the best street of Little Venice in Maida Vale and asked us to re-design and refurbish it to be used as their family’s pied-à-terre in London.

The flat had very well proportioned room, tall ceilings on the ground floor and great views on a mature private garden with access to the large communal garden to the rear of the house.

Extra space was needed for a bedroom suite for the clients’ teenagers daughters, so we added a basement extension to the front, overcoming struct planning rules and technical challenges.

The Victorian fabric of the apartment was restored, including plaster mouldings and original sash windows with built-in shutters and it forms a rich background to the clients’ e mid-century furniture.

A rich dark oak parquet floor in a basket weave pattern provides a visual background to the white walls and golden ’50s veneers.

In order to highlight the height of the living rooms we designed two chandeliers in mouth blown glass baubles, as a modern twist on the traditional chandelier. The combinations of amber, cyan and pale leon yellow nods to the colour schemes of the ’50s and ’60’s.

The new bespoke kitchen was designed to visually disappear against the walls, so that the decorative bay windows and outlook take centre stage. In the white scheme, one extravagant detail is the splash-back in translucent Lumix marble, which is back lit to show the beautiful pattern of the stone.

The original timber staircase was painted charcoal grey to create a connection between the dark timber finish of both floors. Three en-suite bathroom are decorated in a minimal style with embossed tiles in plain colours to reflect the clients’ love for Japanese design and the culture of onsen, the traditional Japanese spa.

Completed projects: apartment in Maida Vale

Have a look at our new completed project!

Thanks to the clients for trusting or vision and being open to new ideas and walls that are not parallel to each other for their flat in Maida Vale.

Also thanks to Gavin Codd for the lighting, James Tarry for his photographs and Yvonna Demczynska at Flow Gallery who lent us beautiful pieces from the gallery to accessorise the space for the shooting.