Tag Archives: refurbishment in west london

Completed apartment refurbishment in Little Venice

We have just completed the refurbishment of a flat in Maida Vale and we are very happy with the result!

The flat is a beautiful maisonette in the heart of Little Venice with views on a glorious communal garden and it is going to be used by our clients who live in the country as their pied-a-terre in London.

We have completely re-designed the space and we have added an en-suite bedroom under the front pavement at basement level.

For a full description of the project, see:  www.studio29architects.co.uk/apartment-in-little-venice/

Thanks to all involved in the works of this refurbishment:

For the construction phase: Dunedin Construction (main contractor), Tony Guerguis at Davis Brown for the party wall matters and Structure Haus (structural engineer).

For the finishes and fittings : Fabiela at Tuttoparquet for the dark oak board flooring in the basement and Andy Bendell at AJB flooring for the parquet on the ground floor. Molteni & Dada for the kitchen.

For the interior design: Roast Designs for the glass chandeliers. Neville Stephens for the fireplace creation. Gavin Codd of ECSAV for the lighting solutions.  Pat Giddens for the window dressing.

Yvonna at Flow gallery and Bryan Reeves at Tribal gatherings for the ornamental pieces and art. Thanks to James Tarry and Edward Fury for the photographs and lighting respectively.

Views of the  main living space showing the central kitchen and the sitting and dining area by the tall sash windows.

Note the Lumix marble illuminated splashback, the mid-century originals table,  dining and armchairs and the bespoke glass chandelier.

 

Basement extension and refurbishment of an apartment in Little Venice, Maida Vale W9

Studio 29 Architects refurbished apartment Little Venice.

Basement extension and refurbishment of an apartment in Little Venice, Maida Vale W9

Studio 29 Architect’s refurbished apartment Little Venice.

The clients bought a maisonette apartment on two levels in one of the best streets of Little Venice in Maida Vale and asked us to re-design and refurbish it to be used as their family’s pied-à-terre in London.

The flat had very well-proportioned rooms, tall ceilings on the ground floor and great views on to a mature private garden with access to the large communal garden to the rear of the house.

Extra space was needed for a bedroom suite for the clients’ teenage daughters, so we added a basement extension to the front, overcoming strict planning rules and technical challenges.

The Victorian fabric of the apartment was restored, including plaster mouldings and original sash windows with built-in shutters. These form a rich background to the clients’ mid-century furniture.

A rich dark oak parquet floor in a basket weave pattern provides a visual background to the white walls and golden 50s veneers.

To highlight the height of the living rooms we designed two chandeliers in mouth blown glass baubles, as a modern twist on the traditional chandelier. The combinations of amber, cyan and pale lemon-yellow nods to the colour schemes of the 50s and 60’s.

The new bespoke kitchen was designed to visually disappear against the walls, so that the decorative bay windows and outlook take centre stage. In the white scheme, one extravagant detail is the splash-back in translucent Lumix marble, which is back-lit to show the beautiful pattern of the stone.

The original timber staircase was painted charcoal grey to create a connection between the dark timber finish of both floors. Three en-suite bathrooms are decorated in a minimal style with embossed tiles in plain colours to reflect the clients’ love for Japanese design and the culture of Onsen, the traditional Japanese spa.

Photo-shoot in Little Venice and a little bit of styling

We were all involved yesterday in  a photo-shoot of our latest project in Little Venice.

Our client has just moved in and did not yet complete the decor with art and accessories. The flat looked a bit empty and we know from experience this is a problem when taking professional pictures of interiors. Lots of layering is needed to create seductive images, therefore we needed some serious styling!

After a quick revision of Studio 29’s personal styling bible  – Carlos Mota‘s  A touch of Style – we all set out to the task. With plenty of scene setting,  artwork from our favourite local galleries Flow, and Tribal Gathering and even a small magnolia tree from Russell’s, we got there in the end!

We worked with the very talented photographer James Tarry and lighting specialist Ed Fury, who provided the very atmospheric lighting.

We are looking forward to publishing the final photos.

House & Garden article Holland Park house September 2016

House & Garden article Holland Park house September 2016

House & Garden article Holland Park house September 2016
Bulthaup cantilevered applewood veneered kitchen in House and Garden

www.bulthaup.com

for more images of the project please link to : http://www.studio29architects.co.uk/house-in-holland-park-2/

Artemide party in Fitzrovia: origami love

With thanks- Artemide party

Thanks to Giovanni and the team for the excellent Artemide party in their Fitzrovia’s showroom last night. We particularly like the Issey Miyake lights.

They are beautiful sculptural objects – creating a soft glow in an origami structure.

Cockleshells and silver bells: how to design a bathroom

Where to start when designing a bathroom?

Simple, by using natural materials found on the beach.

A pink tinged cockle shell inspired this look with a calm pick foreground against the light blue watery mosaic tiles interspersed with silver highlights.

Mimicking the reflections of the sea, this finish is used on the walk-in shower, bespoke deep tiled bath tub and in the many cubby-holes carved in the walls.

In contrast, darker wood tones are used for the vanity units to create an elegant, natural finish.

see also on site photographs: http://www.studio29architects.co.uk/on-site-house-in-west-london/

Completed projects: apartment in Maida Vale

Have a look at our new completed project!

Thanks to the clients for trusting or vision and being open to new ideas and walls that are not parallel to each other for their flat in Maida Vale.

Also thanks to Gavin Codd for the lighting, James Tarry for his photographs and Yvonna Demczynska at Flow Gallery who lent us beautiful pieces from the gallery to accessorise the space for the shooting.

 

Maida Vale flat refurbishment update: almost there!

Our project in Maida Vale, West London is now almost complete.

A floating opaque glass kitchen by Lago has been installed at the centre of the open living space, as are the large glass garden doors by Fine Line Aluminium.

The builder has formed the circular skylight in the sitting area and the joiner is installing the many cupboards which will provide copious storage for the needs of the client’s young family.

Looking forward to seeing the finished article.