Tag Archives: Tuttoparquet floor

Completed apartment refurbishment in Little Venice

We have just completed the refurbishment of a flat in Maida Vale and we are very happy with the result!

The flat is a beautiful maisonette in the heart of Little Venice with views on a glorious communal garden and it is going to be used by our clients who live in the country as their pied-a-terre in London.

We have completely re-designed the space and we have added an en-suite bedroom under the front pavement at basement level.

For a full description of the project, see:  www.studio29architects.co.uk/apartment-in-little-venice/

Thanks to all involved in the works of this refurbishment:

For the construction phase: Dunedin Construction (main contractor), Tony Guerguis at Davis Brown for the party wall matters and Structure Haus (structural engineer).

For the finishes and fittings : Fabiela at Tuttoparquet for the dark oak board flooring in the basement and Andy Bendell at AJB flooring for the parquet on the ground floor. Molteni & Dada for the kitchen.

For the interior design: Roast Designs for the glass chandeliers. Neville Stephens for the fireplace creation. Gavin Codd of ECSAV for the lighting solutions.  Pat Giddens for the window dressing.

Yvonna at Flow gallery and Bryan Reeves at Tribal gatherings for the ornamental pieces and art. Thanks to James Tarry and Edward Fury for the photographs and lighting respectively.

Views of the  main living space showing the central kitchen and the sitting and dining area by the tall sash windows.

Note the Lumix marble illuminated splashback, the mid-century originals table,  dining and armchairs and the bespoke glass chandelier.

 

Basement extension and refurbishment of an apartment in Little Venice, Maida Vale W9

Studio 29 Architects refurbished apartment Little Venice.

The clients bought the maisonette apartment on two levels in one of the best street of Little Venice in Maida Vale and asked us to re-design and refurbish it to be used as their family’s pied-à-terre in London.

The flat had very well proportioned room, tall ceilings on the ground floor and great views on a mature private garden with access to the large communal garden to the rear of the house.

Extra space was needed for a bedroom suite for the clients’ teenagers daughters, so we added a basement extension to the front, overcoming struct planning rules and technical challenges.

The Victorian fabric of the apartment was restored, including plaster mouldings and original sash windows with built-in shutters and it forms a rich background to the clients’ e mid-century furniture.

A rich dark oak parquet floor in a basket weave pattern provides a visual background to the white walls and golden ’50s veneers.

In order to highlight the height of the living rooms we designed two chandeliers in mouth blown glass baubles, as a modern twist on the traditional chandelier. The combinations of amber, cyan and pale leon yellow nods to the colour schemes of the ’50s and ’60’s.

The new bespoke kitchen was designed to visually disappear against the walls, so that the decorative bay windows and outlook take centre stage. In the white scheme, one extravagant detail is the splash-back in translucent Lumix marble, which is back lit to show the beautiful pattern of the stone.

The original timber staircase was painted charcoal grey to create a connection between the dark timber finish of both floors. Three en-suite bathroom are decorated in a minimal style with embossed tiles in plain colours to reflect the clients’ love for Japanese design and the culture of onsen, the traditional Japanese spa.