Tag Archives: zurich

A Work Of Art: Le Corbusier’s Gesamtkunsthaus

Le Corbusier designed the Gesamtkunsthaus (A Work Of Art) as small home for the client, Heidi Weber, an art collector, and as a space to exhibit his own artwork pieces. The house is set by Lake Zurich and was completed in 1967.

The interior is a mix of steel posts and balustrades, timber panelling, concrete stairs and ramps, slate and rubber floors, blended with earthy hues on the walls.

The interior is formed by a series of pre-fabricated steel cubes, the steel window sill noticeably forming the kitchen worktop in the eating area and the desk top in the study area. On the outside the cubes are faced with large glass and enamel panels in popping primary colours, with the lush green surroundings and icy blue lake in the near distance.

The sun reflecting on the still pond next to the building creates a rippled light effect on the grated ceilings.

The main room is almost 7 metres high with enormous windows. The walls are timber panelled and the earthy colours add warmth to the interior which must help to make it feel homely in the winter.

Le Corbusier’s signature concrete staircase takes centre stage in the main room and its solid feel is further enhanced by the slim black balustrades whose lines echo the lines of his exhibited artwork.

A large steel canopy roof designed in topsy-turvy fashion shades the large organic -shaped roof terrace , ramps and doors. It provides a cool, peaceful retreat.

Gesamtkunsthaus which is now a museum, is a beautiful example of how landscape and man-made elements can combine. Even with its primary colours the building somehow fades and recedes into the surrounding trees.

The Green Room

xxxx Studio 29 architects has always been a fan of living green walls and roofs but here is a green room. Sited between office buildings in Neu-Oerlikon in Zurich is an enormous framed structure which is covered in rambling foliage creating a semi-private space which is used for outdoor gatherings such as theatre, movies and concerts. The frame has many levels with sun decks interspaced between stairwells – the very top providing a very enjoyable viewing platform of North Zurich. An unusual sight but a breath of fresh air in such industrial surroundings, weirdly enough it is very difficult to find as it’s set close to and cleverly mimics the shape of the neighbouring buildings.