New Project: a barn & cottage in Norfolk

salt marshes in Brancaster Staithe, Norfolk
salt marshes in Brancaster Staithe, Norfolk

Our lovely clients of the colourful house in Holland Park have come back to us with a new exciting project. The location: Norfolk, a county that we did not know, but we are quickly falling in love with. The building: a flint and timber barn with annexed guest cottage in Brancaster Staithe. The brief: to refurbishing it and fitting it out, to be the couple's coastal retreat.

The house has uninterrupted views on the salt marshes to the North and a secluded and sunny garden to the South.

view on the salt marshes, Brancaster Staithe
view on the salt marshes, Brancaster Staithe
ex-cottage.jpg
ex-cottage-2.jpg

Both barn and cottage originally belonged the adjacent grand Georgian house. The barn was used to receive and store grains and coal for the local brewery. It was then converted – very cleverly – in to a house in 1971 and not touched ever since.

Our clients fell in love with the big spaces, the almost brutalist 70’s additions and the perfect North-South aspect. The latter gives the house a double personality.

The North side speaks to us of the atmospheres of the North Sea, with its mercantile past and connection with the Baltic and Hanseatic ports. The South side is all about the comfort and colours of the classic English garden plus the thrill of extra-large and tall rooms with glass ceilings and doors and stone walls.

We are working on the design to re-organise the space and express and combine the house’s opposite aspects and we will be sharing our progress on the blog. Stay tuned!

Brancaster beach, Norfolk
Brancaster beach, Norfolk