In Maida Vale a couple fall back in love with their maisonette

By re-thinking the layouts of two floors, carving out space, opening up the views, extending just what is needed and making sure we do not to lose the garden - we transformed a flat that was driving our clients mad into a bright and relaxed family home.

A young couple’s maisonette - which was once adequate for them and their baby - started feeling a bit too small when the little one became a toddler and, by the time she started school, it became chaotic and uncomfortable so our clients started thinking the only solution was to move to another area and buy a bigger place.

They loathed the idea of leaving Maida Vale, missing the charm of Little Venice and the vicinity to their child’s school.

We suggested that there could be an alternative.

We re-designed the flat, changed its flow, extended the sitting area and added a study. The clients saw the full potential of their flat coming to fruition and very soon the works were underway.

The flat refurbishment was a joy and by adding a new rear extension with large glazed sliding doors , the clients could enjoy views of their garden throughout the year.

View of floating kitchen by Lago, with cabinets made from Venetian opaque glass

Floating breakfast bar with invisible glass leg by Lago to define the kitchen area against the dining room.

View from the floating Breakfast bar overlooking the dining area in the existing bay window . To the left built-in storage is combined with a clever layout to introduce a small but well-hidden guest cloakroom.

By opening up the main rooms, we let the space flow so the natural light reach the centre of the house. Curved walls, opaque materials, warm lighting and a floating kitchen and island all define the different living areas. The low ceiling of the basement is visually lifted by being uplit at the corners and the white  - actually very pale grey - Lago kitchen is clad in milky Venetian glass and as a background is a perfect display for small art pieces.

The apartment is now organised and easy to use, with space for everything and everybody and some more to relax and be together.

The flat strikes the right balance between private and communal areas, mixing bespoke joinery and mid-century modern pieces for an elegant, relaxed style.

No more need to move: just by changing perspective our clients can remain in their favourite neighbourhood.  

This project has been featured on Homify. Read the full feature here.

Close-up of the kitchen area with touch sensitive lighting, wipeable painted splashback and Corian worktop

Dining area , the clients existing round Saarinen table bounded by a curved division wall for privacy away from the hallway entrance.

Family bathroom with glossy reflective tiles and good lighting to make the space feel light and airy. Storage cubbies and cabinets were introduced for extra family storage of bath toys and toiletries.

Daughter's bedroom with hues of pink, the layout was kept to house the client's existing furniture.